یک محله راه آهن بود و یک عطاری حاج جزایری. هر وقت حرف از مرام و منش کاسبی میشود نام «حاج سید جزایری» بعد از گذشت نزدیک به یک قرن به میان میآید. شاید نام او برای ساکنان امروز محله راهآهن ناشناخته باشد، اما دکان عطاری او در خیابان مختاری، شفاخانه اهالی بود.
خواندنیهای بیشتر را اینجا دنبال کنید
بوی خوب و رایحه دوستداشتنی گلهای بهاری و کوهی عطاری نقلی حاج سید فراموش شدنی نیست. علی اصغر فراهانی، از ساکنان قدیمی محله راه آهن درباره این مغازه خاطرهانگیز و عطار صاحبنامش میگوید: «مغازه حاج سید فقط یک دکان معمولی نبود بلکه داروخانه ای گیاهی هم محسوب میشد. در گذشته در این محله ۲عطاری وجود داشت. نخستین عطاری را حاج سید جزایری دایر کرد و بعد از مدتی عطاری خورشید هم این راه و رسم را ادامه داد. آن زمان عطارها خود صاحب مغازه و در اصل شغلشان، حرفه خاندانی بود. به همین خاطر سالیان سال مغازهشان یکجا برپا بود و همه آنها را میشناختند. او اغلب در کنار حرفهاش به مشکلات اهالی و محل رسیدگی و در موضوعات مختلف شرکت میکرد.
اهالی به او اعتماد داشتند و به همین خاطر مدتها عضو هئیت امنای مسجد و از معتمدان و متدینان محل بود. هروقت به مغازهاش میرفتیم سرش شلوغ بود و باید ساعتها صبر پیشه میکردیم. در عطاری حاج سید اغلب داروهای گیاهی پیدا میشد و او برای هر بیماری راه درمان و دارویی داشت. حاج سید، سوار و وارد کار بود. به یاد دارم که در دوران کودکی من بلال میفروختم. حاجی از من میخواست کاکلهای بلال را برایش جمع کنم. او آنها را خشک میکرد و میگفت برای فلان بیماری مفید است.
متا
سفانه در چند سال اخیر به ویژه بعد از شیوع ویروس کرونا و فراگیر شدن استفاده گیاهان دارویی برای درمان این بیماری، عطاریها مانند خود این بیماری در محلهها پخش شدند و برخلاف ماهیت اصلی این حرفه، بیشتر داروهای ترک اعتیاد، متادون و ... میفروشند. حتی بسیاری از آنها به خاطر قیمت پایین گیاهان دارویی و میزان سود آن وارد این کار شدهاند، اما همه آنها تجربه کافی و آشنایی لازم را برای فروش گیاهان دارویی ندارند، تجربهای ضروری که در این کار نیاز است.»
موضوع: عطاری معروف محله راه آهن (حاج سید جزایری)
ویژگی: نخستین عطاری محله
نظر شما